2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis

Netikras zuikis arba užsieninis meat loaf'as


Mes čia su Indrė kažkaip lygiagrečiai "zuikinamės" :) Tik labai skirtingai. Maniškis jau buvo pagamintas senokai, tik dabar jam atėjo eilė.
Koks patogumas - sumetei viska į orkaitę ir nereikia čia stovėti ir kotletais kvėpintis. Kol nekepdavau "zuikio", šalti kotletai man būdavo, švelniai sakant, ne pats skaniausias maistas.
Taigi - net manau, kad jis kuo puikiausiai gali rasti savo nišą ir ant šventinio stalo.

700 g neriebios maltos mėsos (pas mane -jautienos kumpis, kiaulienos išpjova, keli gabaliukai kalakutienos)
1 cukinija (~300 g)
3-4 salierų kotai
1 vid. dydžio svogūnas
3-4 skiltelės česnakų
20-30 g sviesto
4-5 šakelės petražolių
2 kiaušiniai
100 g smulkintų migdolų
100 g tarkuoto kietojo sūrio (Džiugas, pvz.)
1 šaukštas Provanso žolelių
1 šaukštas neaštrių garstyčių
Druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Aliejaus
Šakelė petražolių papuošimui

  • Svogūnus, česnakus ir salierų kotus supjaustyti ir patroškinti svieste ant labai mažos ugnies.
  • Cukiniją nulupti ir sutarkuoti burokine tarka
  • Troškintas daržoves iš pirmojo punkto, cukiniją ir petražoles sumalti mėsmale arba susmulkinti smulkintuvu. Gautą vienalytę masę supilti į mėsą, suberti likusius produktus ir gerai viską išmaišyti. 
  • Faršą sudėti į pateptas aliejumi formas, ant viršaus uždėti ir prispausti petražolių lapelius. Viršų patepti aliejumi, arba padaryti mišinuką iš šaukštelio garstyčių, sojų padažo, skysto medaus ir citrinos sulčių. Taip pat galima viršų patepti šaukšteliu majonezo ir pabarstyti saldžiųjų paprikų milteliais - čia jau kaip kam išeina :)
  • Kepti įkaitintoje iki 180°C maždaug 50-60 minučių. 


1 standartinė  keksinė forma 30 cm ilgio.

TV laidos Zvanyj uzhin motyvais